2018-10-13

Lustrales La Gomera 2018

Ik heb me laten vertellen dat elk van de Canarische Eilanden een eigen beschermheilige heeft, die eens in de vijf jaar zijn of haar heiligdom verlaat en een rondreis maakt naar alle parochies op zijn of haar eiland. De feesten rondom deze gebeurtenissen worden de "Lustrales" genoemd.

En dit jaar zijn er Lustrales op La Gomera. Dit betekent dus anderhalve maand lang concerten, markten, een kermis, evenementen in klederdracht, optredens van komieken, kinder-karaoke, live TV uitzendingen en verfraaiing van de stadjes met kunstwerken, fruitbogen en sfeerverlichting.

Het hart van de Lustrales is de aankomst van de beschermheilige. In het geval van La Gomera is dit de Virgen de Guadalupe.

Deze Heilige Maagd deed San Sebastian, de hoofdstad van La Gomera, dit jaar aan op 8 oktober. En het bleek dat dit voor de eilandbewoners zo ongeveer de gebeurtenis aller gebeurtenissen is. De dagen voor de aankomst arriveerden er al meer mensen met de veerboten dan normaal waardoor er geen terrasstoel meer vrij was en de jachthaven was ineens vol. Tevens werden de toiletten, douches en wasmachineruimte van de haven afgesloten. Op de ochtend van de dag van aankomst was het hek volledig van de dam. Het gros van de boten van de lokale bewoners werd versierd, op de steigers van de jachthaven krioelde het van de groepen mensen die allemaal op bezoek gingen bij de jachten die in de dagen ervoor waren aangekomen, TV camera's en een podium van Television Canaria waren present op het plein en het strand voor een live-verslag en strand en wegen waren deels afgezet.

Een fotoverslag van de aankomst.

Het strand, dertig minuten voor de aankomst. De eerste mensen zijn al in het water en vermaken zich door water naar elkaar op te spatten onder het uitroepen van "Viva la Virgen de Guadalupe!"

Een marineschip dat de dag voor de intocht arriveerde, leidt de vloot van vissersbootjes en pleziervaartuigen die de kotter met de heilige maagd begeleid. Een stoot van de hoorn van het schip veroorzaakt een mengsel van vreugde en hysterie onder de mensen die in het water staan. "Viva la Virgen de Guadalupe!" wordt nu ook geroepen door honderden mensen op de wal. Dit blijft doorgaan. Veel van hen dragen identieke medaillons met daarop een afbeelding van de Virgen de Guadalupe. Twee rijen dansers in klederdracht tussen de dranghekken op het strand zijn al enige tijd aan het dansen onder begeleiding van ritmische, traditionele muziek.

De vloot van vissersbootjes en jachten die eerder de haven uitvoer, is grotendeels gearriveerd. De rijk versierde kotter achter in het midden van de foto vervoert het beeld.

Het beeld wordt overgeladen op een sloep omdat het water te ondiep wordt voor de kotter.

De enthousiaste menigte in het water zwemt de sloep tegemoet om het beeld in ontvangst te nemen. De bemanning van de sloep moet meerdere malen waarschuwen dat de sloep door het getrek kan omslaan.


In ondieper water lukt het eindelijk om het beeld aan de ongeduldige menigte te overhandigen.

Het beeld wordt aan land gebracht. Dit strand was dus 30 minuten eerder zo goed als leeg. Nu staan er zo'n tienduizend mensen op het strand en het plein.

Op het moment dat het beeld op het strand wordt neergezet, worden honderden duiven losgelaten.

Langzaam wordt de Maagd naar de kerk gebracht.

Alle foto's van die dag hier.

De avond van de volgende dag was er een groot vuurwerk waar ook de Heilige Maagd van kon meegenieten. Zij werd er speciaal voor naar het strand gebracht en kreeg een ereplaats om zo de (overigens zeer spectaculaire) vuurwerkshow ongehinderd te kunnen bekijken.

1 comment:

  1. Mooie blogs en leuke info Guillaume!
    Groetjes Michiel
    SY Joy

    ReplyDelete