Het moment dat ik besloot dat ik wel genoeg geankerd had in de baai naast de marina van Porto Santo, kwam toen ik in de dinghy terugvoer naar Willemijn en daar kletsnat en nijdig aankwam. De dinghy bleek namelijk steeds meer te lekken en was slap, de buitenboordmotor sloeg onderweg af door waterinname en een van de roespanen bleek onbruikbaar omdat een palletje was afgebroken waardoor het eindstuk eraf bleef vallen. Ik kneep hem zelfs, omdat als ik de buitenboordmotor niet opnieuw aan de praat had gekregen, ik waarschijnlijk niet op eigen kracht naar Willemijn terug had kunnen komen en door de wind richting open zee was geblazen.
Een dag na aankomst bleek ik niet de enige te zijn met een lekke dinghy. Ook de opblaasbare PVC bootjes van Lars, mijn buurman van het Zweedse jacht Trusty en Andrea en Christoph van het Duitse jacht Aurora Maris bleken lek te zijn. Probleem alleen was dat Andrea en Christoph geen reparatiespullen hadden, Lars alleen de lijm had en ik alleen de patches. Dit is overigens niet helemaal waar: ik heb lijm, maar die is enkel geschikt voor noodreparaties. De tweecomponentenlijm van Lars is bedoeld voor permanente reparaties.
De volgende dag waren we allemaal bezig onze dinghies met elkaars spullen te repararen en besloten daarna 's avonds in de marinabar samen iets te gaan drinken. Op de terugweg naar de marina werden we aangesproken door een aantal lokale vissers, die erop stonden dat wij hun zelfgemaakte wijn proefden. En zo kregen we binnen enkele minuten allemaal 5 glazen wijn aangeboden. Hierna kwam de aap uit de mouw: ze bleken een aantal barracuda's te hebben gevangen die ze wilden ze graag verkopen. We kochten uiteindelijk 1 medium sized exemplaar.
De Barracuda moest natuurlijk nog wel worden schoongemaakt. Nu heb ik ooit 1 dag in een viskraam gewerkt en als 8 jarig kind een vis schoongemaakt, dus ik bood me aan als vrijwilliger. En daarbij: ik heb hengelspullen gekocht, dus in het geval dat ik ooit nog een vis vang, moet ik wel weten hoe ik hem moet schoonmaken. Na me via YouTube nog even uitvoerig te hebben geinformeerd hoe barracuda's dienen te worden schoongemaakt, besloot ik uiteindelijk te gaan voor de methode die getoond werd in het filmpje "Filleting a barracuda with Chef Nils".
De volgende ochtend was het zover. Terwijl Andrea en Christoph foto's van het tafereel namen voor hun blog en ik poogde om niet te blunderen, veranderde de barracuda geleidelijk in een tweetal filets. En eerlijk is eerlijk: voor een eerste keer ging het beter dan verwacht. Alleen het stropen van de huid bleek lastig omdat ik een te scherp mes gebruikte waardoor het af en toe in de huid sneed. Dezelfde avond was de barbecue aan boord van Aurora Maris. De smaak bleek verassend goed. Barracuda blijkt een zeer smakelijk vissoort te zijn.
Hier ligt ie op de snijplank (en hier is tevens de baard).
En hier ligt ie op de barbecue.
Foto's: Andrea Braun & Christoph Nienaber, Aurora Maris.
No comments:
Post a Comment