2017-06-21

De Baai van Cadiz.

Deze Baai telt een viertal havenplaatsen waarvan er drie het bezoeken waard zijn. Gelukkig zijn deze drie ook te bezoeken met een veerpont. Voor 5 euro kan in Rota een ticket voor Cadiz worden gekocht en in Cadiz kan vervolgens voor 3 euro een ticket worden gekocht om naar Puerto de Santa Maria te varen.

Rota.

Dit is het eerste stadje dat men in de baai tegenkomt wanneer men van het noorden komt. Hoewel de haven minder faciliteiten heeft als Puerto Sherry, dat net ten noordwesten van Santa Maria ligt, bevindt het gezellige stadscentrum er zich vlakbij de haven. Veel zeilers verkiezen Rota daarom boven Puerto Sherry. Ook is Rota een van de steden in Andalusie waar op 23 juni het Festival van San Juan gevierd wordt. Tijdens dit festival worden beeltenissen gemaakt van mensen die men niet mag en vervolgens publiekelijk in brand gestoken. Natuurlijk doet men dit het liefst wanneer de onderwerpen van spot dit kunnen zien. De beeltenissen kunnen van politici zijn, maar ook van de baas, de buren of de schoonmoeder. Het is een feest waarbij vuur, water en de reinigende werking van beide elementen een grote rol spelen. Zo is het geloof dat men zelf gereinigd wordt wanneer men driemaal over een van de vele vreugdevuren springt die in de nacht aan het strand worden aangestoken en genezen wordt wanneer men in deze nacht in zee gaat zwemmen. Omdat ik toch pas op 21 juni kan doorvaren naar Barbate vanwege een aanhoudende Levanter (een sterke oost-zuidoostelijke wind), heb ik besloten om twee dagen langer te blijven en het festival mee te maken.

Naast Rota bevindt zich een Amerikaans-Spaanse marinebasis. Engels is daarom een veelgehoorde taal in de straten van het stadje. Op een van de dagen dat ik van de Wifi in het havencafe Agora gebruik maakte, kwam een viertal Amerikanen binnen en bestelde een biertje. Al snel werd duidelijk dat ze in plaats van het plaatselijke merk graag Amerikaans bier wilden hebben. De kroegbaas, Antonio, schonk hierop een glas halfvol, vulde het voor de rest aan met water en sprak "now is Budweiser" in gebroken Engels, terwijl hij het met een wijde glimlach voor de Amerikanen neerzette. Ze vertrokken opvallend snel. Een ander voorbeeld van Spaanse humor is hieronder te vinden.

Het plein met Castillo de Luna en de Grote Kerk.

De dorpsmarkt doet nu o.a. dienst als cafe.

Cadiz.

Deze stad kreeg in 1717 het monopolie op de handel met de Spaanse kolonieen in Amerika. Het resultaat was grote rijkdom en dat is te zien aan de vele monumenten die er in deze tijd gebouwd werden. Zelfs het douanekantoor lijkt op een paleis. De oude binnenstad is gebouwd op een schiereiland en goed te bezoeken in een dag tijd omdat de meeste monumenten binnen loopafstand van elkaar staan. Het is zeker de moeite waard om de toren van de kathedraal te bezoeken zodat men de stad ook van bovenaf kan zien. Bedek wel je oren rond het hele uur, want je staat er pal onder de klokken in de toren en die zijn in gebruik.

In de plaatselijke Burger King liep een man rond die kaartjes op de tafels legde met de tekst (alleen in het Engels, toeristenval dus) "I have three children. I have no work. Please help". Blijkbaar was het de bedoeling om er wat geld op te leggen, maar de man van een Spaans sprekend stel dat op het punt stond om weg te gaan haalde een condoom uit zijn portemonee en legde deze op het kaartje. Jammer genoeg stonden er mensen in de weg toen de bedelaar zijn kaartjes weer kwam ophalen en kon ik zijn reaktie dus niet zien. Het condoom was echter weg, dus hopelijk blijft het bij drie kinderen. Ik heb er de rest van de dag om moeten lachen.

Een van de foto's die het uitzicht tonen over Cadiz vanaf de kathedraal.

De katherdraal van Cadiz.

Het centrale plein in de oude deel van de stad.

Puerto de Santa Maria.

Deze stad heeft als enige plaats in de omgeving een arena voor het stierenvechten. Verder is het plaatsje niet echt bijzonder. Wat wel opviel is dat er meer verwijzingen zijn naar het Rooms-Katholicisme dan in de andere plaatsen die ik tot nu toe heb bezocht. Op de dag dat ik de plaats bezocht werden de schooldiploma's uitgereikt. Bepaalde straten waren voor verkeer afgesloten en gevuld met opgeluchte kinderen en trotse ouders. In een van de kerken vond een uitreikings-ceremonie voor afgestudeerden plaats en in het gebouw ernaast werd het afstudeerfeest gehouden.
De Plaza de Toros arena.

Standbeeld aan de andere zijde van de arena.

No comments:

Post a Comment